Základné vyšetrenie prostaty trvá len 30 sekúnd

Téma: Rakovina prostaty
Dátum: December 17, 2020

Základné vyšetrenie prostaty trvá len 30 sekúnd | Urocentrum Poradňa

STIAHNITE SI INFORMÁCIE ZDARMA

STAČÍ LEN 30 SEKÚND

Nespoliehajte sa na samodiagnostiku cez internetové vyhľadávače. Ani na domácu samoliečbu. Spoľahlivo zistite, ako na tom vaša prostata je a skoncujte so svojimi obavami.

  • rakovina prostaty je druhé najrozšírenejšie onkologické ochorenie mužov
  • až 80% výskytu rakoviny prostaty je u mužov nad 60 rokov

Hoci ide o jedno z najčastejších onkologických ochorení mužov, snažia sa tejto téme vyhnúť. Mnohí z nás dokonca príznaky ochorenia prostaty ignorujeme, len aby sme sa vyhli vyšetreniu u urológa. Strach, hanba, zaneprázdnenosť, samoliečba… výhovorky sa vždy nájdu. Dôležité je však uvedomiť si, že prejavy zväčšenej prostaty sa časom zhoršujú. Pri absencii liečby môže dôjsť k trvalému poškodeniu obličiek, mechúra, tvorbe močových kameňov a pod.

Nevynímajúc fakt, že za problémami pacienta nemusí byť zväčšená prostata, ale rakovina prostaty, čo je závažná diagnóza. Avšak vďaka novým možnostiam liečby a včasnej diagnostike existuje vysoká šanca na úplné vyliečenie pacienta. Napriek tomu sa mnohí muži vyhýbajú pravidelným urologickým preventívnym prehliadkam. Dokonca aj vtedy, keď už nastanú problémy.

KTO JE V OHROZENÍ?

Odhaduje sa, že problémy s ochorením prostaty má až 50 percent mužov, vo vyššom veku. Môže ísť o nezhubné ochorenie, teda tzv. benígnu hyperpláziu prostaty, ale aj o rakovinu prostaty.

Rizikové sú však aj mladšie ročníky, s pozitívnou rodinnou anamnézou na výskyt rakoviny prostaty. Odhaduje sa, že muž, ktorého priamy príbuzný trpí/trpel rakovinou prostaty, má takmer trojnásobne vyššie riziko vzniku tohto ochorenia.

Čo sa týka rizikových faktorov prostredia, patrí k nim v prvom rade fajčenie, nevhodná strava a obezita.

  • každoročne je na Slovensku diagnostikovaných takmer 2000 nových prípadov rakoviny prostaty
  • v dôsledku rakoviny prostaty ročne zomiera až 500 Slovákov
  • výskyt rakoviny prostaty výrazne narastá, v porovnaní s inými onkologickými ochoreniami

NAJČASTEJŠIE SYMPTÓMY

Sú isté symptómy, ktoré môžu rakovinu prostaty indikovať, no automaticky ju nepotvrdzujú. Dôležitá je kontrola u odborníka. Medzi spomínané symptómy najmä:

  • nutkanie močiť, obzvlášť v noci
  • ťažkosti pri začatí močenia
  • prerušované či bolestivé močenie
  • slabý tok moču
  • ťažkosti s erekciou
  • bolestivá ejakulácia
  • krv v moči či v semene

AKO PREBIEHA VYŠETRENIE PROSTATY

Vyšetrenie prostaty u mužov, rovnako ako gynekologicke vyšetrenie u žien, nepatrí k tým najpríjemnejším. Avšak je pomerne bezbolestné (vzhľadom na rôzny prah bolesti jednotlivcov) a rýchle.

Základné vyšetrenie prostaty sa robí cez konečník, kde špecialista hmatom preskúma veľkosť a tvar prostaty. Toto vyšetrenie je veľmi efektívne v rámci prvotného kontaktu. Realizuje sa v polohe na boku, na kolenách alebo postojačky – v predklone. Podľa konštitúcie pacienta a vážnosti stavu trvá od 10 do 30 sekúnd. Celkové vyšetrenie prostaty zahŕňajúce anamnézu, vyšetrenie močového sedimentu a ultrasonografiu zaberie približne 10 minút.

Súčasťou vyšetrenia môžu byť krvné testy, prípadne ultrazvuk, cytoskopia či biopsia. Preventívnu prehliadku odporúčame absolvovať minimálne raz za tri roky po 40 roku života muža.

VYŠETRENIE PROSTATY JE POMERNE BEZBOLESTNÉ, ČASOVO NENÁROČNÉ

Skoncujte s obavami z rakoviny prostaty. Zverte sa do rúk odborníkov a zhoďte svoje zdravotné problémy na naše plecia.

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že