Rakovine sa dá vyhnúť

Téma: HPV
Dátum: September 29, 2020

Rakovine sa dá vyhnúť | Urocentrum Poradňa

SPRAVTE SI TEST ZDARMA

Ak by ste mali možnosť vyhnúť sa rakovine, využili by ste ju? Myslím, že určite áno. Začali by ste zisťovať, ako sa to dá, či je to spoľahlivé, respektíve na koho sa obrátiť. Tento článok som napísal sa účelom rýchlo čitateľa oboznámiť s dôležitými faktami týkajúcimi sa vírusu HPV, ktorý je v súčasnosti najčastejšie sexuálne prenosnou infekciou spôsobujúcou niekoľko druhov rakoviny u žien, aj u mužov.

Čo je HPV?

HPV je ľudský papilomavírus (Human Papilloma Virus), vyskytujúci sa na ľudskej koži a slizniciach. Napáda mužov i ženy, nie je vylúčený ani prenos z infikovanej matky na dieťa pri pôrode, Ide o veľmi rozšírený infekčný vírus, ktorý sa v súčasnosti vyskytuje u 4 z 5 ľudí. HPV sa šíri ľahko a rýchlo, pretože častokrát sa spočiatku neprejavuje žiadnymi symptómami. Známych je viac než 200 typov tohto vírusu, pričom niektoré konkrétne typy HPV vírusov sú rakovinotvorné.

Ako sa HPV prenáša?

S infekciou HPV sa počas života stretne viac ako 80% populácie. K prenosu HPV dochádza všetkými formami sexuálneho styku, ale aj prenosom z úst, či rúk na pohlavný orgán. Ani kondóm nie je dostatočnou ochranou proti HPV. Výsledky posledných štúdií hovoria, že HPV vírus sa môže prenášať dokonca aj bozkávaním, či tzv. suchým stykom, napr.použitím uteráku po infikovanej osobe. HPV vírus sa môže prenášať aj pri narodení, z infikovanej matky na dieťa počas vaginálneho pôrodu.

Čo HPV spôsobuje?

HPV spôsobujú vírusy. Organizmus s dobrou imunitou sa dokáže s HPV vyrovnať sám a zničiť ho. Avšak pri kombinácii oslabenej imunity s konkrétnym, rakovinotvorným typom HPV vírusu, môže dôjsť k napadnutiu buniek epitelu, k zmene ich DNA, a k vzniku prekanceróz a nádorového ochorenia.  Ochorenie sa spočiatku neprejavuje žiadnymi príznakmi, rozvíja sa postupne. Vývoj, od infikovania k nádoru, môže trvať aj niekoľko rokov. Konkrétne typy HPV vírusov môžu spôsobiť prednádorové a následne nádorové zmeny krčka maternice, vulvy, penisu, vagíny, anusu, ústnej dutiny, oblasti hlavy, krku. HPV vírusy sú zodpovedné za 99% karcinómov krčka maternice, 85% karcinómov análu, 50% karcinómov vagíny a ohanbia, ale aj karcinómov dýchacieho a zažívacieho traktu. Okrem karcinómov môžu spôsobiť ochorenia slizníc a kože vo forme genitálnych bradavíc.

Ohrozuje HPV vírus ženy aj mužov?

HPV vírus sa týka tak žien, ako aj mužov. Muži sa infekciou HPV môžu nakaziť a stať sa jej prenášačmi na ďalšieho partnera/partnerku. Chybou je, že HPV vírus sa najčastejšie spája najmä s rakovinou krčka maternice. Aj osveta je v tejto oblasti zameraná prioritne na ženy. Preto možno dochádza k chybnému úsudku, že ohrozuje len ženy. Pravdou však je, že konkrétne typy HPV vírusov môžu mužom spôsobiť prednádorové a následne nádorové zmeny penisu, anusu, ústnej dutiny, oblasti hlavy, krku. Okrem karcinómov môžu spôsobiť ochorenia slizníc a kože vo forme genitálnych bradavíc. Pozor, pred nákazou vírusom HPV kondóm nemusí ochrániť. Poskytuje iba čiastočnú ochranu pred nakazením, pretože nedokáže pokryť celú plochu genitálií. Muž by mal navštíviť urológa, ak si všimne zmeny na pohlavných orgánoch, alebo na ich funkcii. Výhodou je, že mužské orgány vidno, aj ich nefunkčnosť sa dá rozpoznať pomerne rýchlo.

Existuje účinná prevencia pred HPV?

HPV je jediným onkogénnym vírusom, proti ktorému existuje prevencia vo forme očkovacej látky. V súčasnosti sú známe vakcíny Cervarix proti 2 typom HPV, Silgard proti 4 typom HPV  a Gardasil 9 proti 9 typom HPV. Samotné očkovanie HPV vírus nelieči, ale môže výrazne chrániť pred rozvinutím ochorenia, ako aj pred novými typmi vírusov. Očkovanie vo výraznej miere chráni pred tými typmi vírusov, ktoré spôsobujú genitálne bradavice a karcinóm. Slovenské zdravotné poisťovne poskytujú v rámci svojich benefitov rôzne vysoké príspevky na vakcíny.

Čo treba vedieť o očkovaní?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje vakcináciu za bezpečný spôsob ochrany pred HPV.

Očkovanie je bezpečné a nespôsobuje rakovinu krčka maternice. Vakcináciu je možné aplikovať dievčatám aj chlapcom, od 9. roku života. Odborníci radia očkovať vo veku, kedy jedinec ešte nie je sexuálne aktívny, pričom sexuálnou aktivitou sa myslí nielen vaginálny, ale aj análny a orálny styk. Je to aj z toho dôvodu, že imunitný systém v tomto mladom veku dokáže po aplikácii vakcíny vyprodukovať najvyššie hodnoty protilátok, ktoré majú za úlohu očkovaného jedinca chrániť pred HPV infekciou v čase, keď sa už stane sexuálne aktívnym. No vakcinácia má význam aj po tom. Očkovať sa môžu dať aj dospelí, sexuálne aktívni jedinci. Očkovať sa môže dať dokonca aj človek, ktorý už HPV vírus má. V takomto prípade slúži očkovanie ako prevencia pred novou nákazou iným typom HPV vírusu. Dôležité je upozorniť, že očkovanie nie je náhradou preventívnych gynekologických a urologických prehliadok. O tom, že vakcinácia je účinná svedčí aj fakt, že v krajinách, kde je vysoké množstvo očkovaných, sa výskyt HPV infekcie znížil až o 90 %.

Kam sa obrátiť

Vakcinácia proti HPV patrí u detí do 18 roku života do rúk pediatrov resp. gynekológov, po 18 roku života spadá vakcinácia do rúk urológa a gynekológa resp iného špecialistu. Radi vás privítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky.

SPRAVTE SI TEST ZDARMA

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že