POZOR! Toto sa týka každej druhej ženy. Ak k tomu príde, buďte pripravená.

Téma: Močový mechúr
Dátum: May 11, 2022

POZOR! Toto sa týka každej druhej ženy. Ak k tomu príde, buďte pripravená. | Urocentrum Poradňa

  • silne zapáchajúci moč
  • bolestivý pohlavný styk
  • častá potreba močiť
  • sťažka vytlačených pár kvapiek moču
  • bolestivé močenie
  • ostré pálenie pri močení
  • stopy krvi v moči
  • napätie v panvovej oblasti
  • zakalený moč

to všetko sú príznaky infekcie močových ciest, ktorá patrí medzi najčastejšie zápalové ochorenia, hneď po infekciách dýchacích ciest.

Cystitídu zažije každá druhá žena

Zhruba každá druhá žena počas svojho života zažije infekciu močových ciest vyžadujúcu nasadenie antibiotík. Súčasne platí, že v jednej štvrtine až v jednej tretine prípadov, sa v priebehu nasledujúcich 6 mesiacov infekcia zopakuje. Zápal močového mechúra, známy tiež ako cystitída, ženám značne znepríjemňuje bežný život. Choroba znižuje výkonnosť postihnutej osoby nielen doma, či v zamestnaní, ale môže spôsobiť aj problémy v intímnom partnerskom živote.

Roky utrpenia pri nesprávnej liečbe opakujúcej sa cystitídy

Neliečená, resp. nesprávne liečená choroba môže pre pacientku predstavovať roky utrpenia. Existuje viacero druhov cystitíd. Chronický zápalový stav močového mechúra sprevádzaný silnými bolesťami, nazývame intersticiálna cystitída, teda IC. Liečba cystitídy je vo všeobecnosti zložitá a vyžaduje si svoj čas. K riešeniu tohto zdravotného problému je nutné pristupovať komplexne. Predpísať antibiotiká a poslať pacientku domov je najjednoduchšie. Ale to nie je cesta. Nestačí riešiť dôsledok, musíme nájsť príčinu ochorenia, a eliminovať tak riziko vzniku ďalšieho zápalu.

Úľava pri liečbe opakovaných zápalov močového mechúra

Cieľom tohto článku nie je propagovať niektorý z liečebných postupov, ale informovať pacientov o dostupných liečebných možnostiach. O spôsobe liečby je nutné poradiť sa so svojím lekárom. Existuje viacero možností liečby opakovaných zápalov močového mechúra, ktoré sa zameriavajú na zmierňovanie bolestivých príznakov. Ďalej si popíšeme niektoré z nich. Jednou z možností liečby je tzv, hydrodistenzia močového mechúra. Predpokladá sa, že v dôsledku natiahnutia močového mechúra sterilným soľným roztokom dôjde k vyčerpaniu nervov močového mechúra, čo vedie k úľave od naliehavosti. Ďalšou možnosťou u ľudí s chronickými bolesťami v panvovej oblasti je transkutánna elektrická nervová stimulácia, akupunktúra, či blokáda nervov. V prípadoch, kedy pacient chodí močiť aj 40x – 50x denne, sa odporúča používať implantovať do brušnej dutiny stimulátor krížových nervov, ktorý môže zredukovať počet návštev toalety cca do 10 denne. Niektorým pacientom poskytuje úľavu pri opakovaných infekciách močových ciest kyselina hyalurónová aplikovaná priamo do močového mechúra. Laicky povedané, kyselina hyalurónová obnovuje resp. vytvára ochrannú vrstvu v močovom mechúre, čím chráni jeho sliznicu pred opakujúcimi sa infekciami. Ide o neantibiotickú liečbu, v rámci ktorej sa obnovuje ochranná vrstva močového mechúra, s cieľom potlačiť symptómy zápalu, zmieriť bolesť, frekvenciu močenia a znížiť výskyt infekcií močových ciest. Na trhu je dostupných viacero zdravotných preparátov s intravezikálnym (tj. vnútromechúrovým) podaním používaných pri liečbe opakujúcich sa bakteriálnych cystitíd. Pri výbere konkrétneho lieku je vhodné orientovať sa podľa obsahu a miery koncentrácie účinných zložiek v danom preparáte. Liečba kyselinou hyalurónovou sa odporúča zvážiť pacientkam, u ktorých sa infekcia močových ciest vyskytne minimálne 2x za rok, ale aj pri pacientkach s bolestivým a dráždivým močovým mechúrom, so syndrómom mechúrovej bolesti / intersticiálnej cystitídy, s cystitídou vyvolanou antitumoróznymi liekmi, radiáciou, či s traumatickou cystitídou. Na trhu sú preparáty, ktoré obsahujú špeciálny adaptér, vďaka ktorému je liečebná procedúra pre pacientky komfortnejšia. Mnohé pacientky nevedia, že niekoľko podaní týchto liekov hradia poisťovne. Vzhľadom na obmedzenie v dôsledku rozsahu článku, sme vybrali len niektoré z liečebných možností opakovaných zápalov močového mechúra. O ďalších možnostiach a spôsoboch liečby si môžete prečítať tu: Urologické infekcie – ÚVOD – Uroweb

Pacientkam zaujímajúcim sa o priebeh vlastnej liečby sa darí lepšie

V snahe o úľavu si častokrát pacientky aktívne hľadajú informácie o svojej chorobe. Avšak v domnienke, že by mohli svojmu lekárovi naznačiť neadekvátnosť doterajšieho liečebného postupu, sa zdráhajú opýtať aj na iné možnosti liečby. Záujem pacienta o priebeh vlastnej liečby však treba oceniť.

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že