Poznáte prvé očkovanie proti rakovine?

Téma: HPV
Dátum: September 25, 2020

Poznáte prvé očkovanie proti rakovine? | Urocentrum Poradňa

SPRAVTE SI TEST ZDARMA

Milujúci rodič má tendenciu chrániť svoje dieťa po celý život. Ak by existovala možnosť „zaočkovať“ deti proti neúspechu, krivde, alebo biede, väčšina z nás by to urobila. A čo ak by sa dalo zaočkovať ho proti rakovine? Teda aspoň proti jej niektorým druhom. Mnoho pacientov – rodičov, ktorí za mnou prídu do ambulancie, o tejto možnosti nevedia. Už vonkoncom netušia o tom, že očkovanie je za istých podmienok hradené z verejného zdravotného poistenia.

Ako sa HPV vírus prenáša?

A pritom ľudský papilomavírus /tzv. HPV/ nie je žiadnou novinkou. Je ním infikovaná veľká časť sexuálne aktívnej populácie. Aktuálne čísla hovoria o viac než 80 % – tách. HPV je prezentovaný najmä ako vírus prenášaný sexuálnym stykom. Ale nie je to jediný spôsob. Mám niekoľko mladistvých pacientov, ktorí ešte neboli sexuálne aktívni, no napriek tomu majú test na HPV vírus pozitívny. Vírus môže byť prenesený  z úst, či rúk na pohlavný orgán, môže sa prenášať dokonca aj bozkávaním, či počas vaginálneho pôrodu z infikovanej matky na dieťa. Nakaziť sa môžeme aj napríklad použitím cudzieho uteráku. Teda nie je pravda, ak niekto tvrdí, že očkovanie nie je potrebné, kým sa dieťa nerozhodne byť sexuálne aktívne. Je však preukázené, že vakcinácia je najúčinnejšia ešte pred prvým stykom. No má zmysel aj po ňom.

Ako sa infikovanie HPV vírusom prejavuje a čo spôsobuje?

Faktom je, že evidujeme približne 200 typov HPV, z ktorých väčšina je neškodná. Dobre fungujúci imunitný systém človeka si s väčšinou z nich dokáže poradiť a infekcia spontánne ustúpi do niekoľkých mesiacov. Je však niekoľko typov HPV, ktoré sú onkogénne, teda rakovinotvorné. Kombináciou niektorého z týchto onkogénnych typov vírusu a oslabenej imunity môže dôjsť k tomu, že infekcia prerastie do závažného ochorenia.
Ochorenie sa spočiatku neprejavuje žiadnymi príznakmi, rozvíja sa postupne. Vývoj, od infikovania k nádoru, môže trvať aj niekoľko rokov. Konkrétne typy HPV vírusov môžu spôsobiť prednádorové a následne nádorové zmeny krčka maternice, vulvy, penisu, vagíny, anusu, ústnej dutiny, oblasti hlavy, krku. HPV vírusy sú zodpovedné za 99% karcinómov krčka maternice, 85% karcinómov análu, 50% karcinómov vagíny a ohanbia, ale aj karcinómov dýchacieho a zažívacieho traktu. Okrem karcinómov môžu spôsobiť ochorenia slizníc a kože vo forme genitálnych bradavíc.

Ako sa dá proti HPV chrániť?

HPV je jediným onkogénnym vírusom, proti ktorému existuje prevencia vo forme očkovacej látky. Podotýkam, že neexistuje žiadne očkovanie, ktoré by zabezpečilo,že rakovinu nikdy nedostaneme. Na druhej strane ale výrazne znižuje riziko viacerých druhov rakoviny súvisiacich s HPV vírusmi.Očkovanie ako také HPV vírus nelieči, ale môže výrazne chrániť pred rozvinutím ochorenia, ako aj pred novými typmi vírusov.

Kedy je vhodné dať sa zaočkovať?

Vakcinácia sa môže vykonávať už od 9. roku života alebo kedykoľvek neskôr. Horná veková hranica nie je definovaná. Ako bolo spomenuté vyššie v článku, trvá aj niekoľko rokov, kým sa u ženy vyvinie rakovina krčka maternice. Z toho dôvodu má zmysel nechať sa zaočkovať aj po päťdesiatke. Vakcinácia má význam dokonca aj vtedy, ak už človek HPV vírus má. V takomto prípade slúži očkovanie ako prevencia pred novou nákazou iným typom HPV vírusu.

Odborníci radia očkovať vo veku, kedy jedinec ešte nie je sexuálne aktívny. Sexuálnou aktivitou sa myslí nielen vaginálny, ale aj análny a orálny styk. Imunitný systém v tomto mladom veku, dokáže po aplikácii vakcíny vyprodukovať najvyššie hodnoty protilátok, ktoré majú za úlohu očkovaného jedinca chrániť pred HPV infekciou v čase, keď sa už stane sexuálne aktívnym. Aj z týchto dôvodov sa toto očkovanie označuje ako prvé očkovanie proti rakovine. O tom, že vakcinácia je účinná svedčí aj fakt, že v krajinách, kde je vysoké množstvo očkovaných, sa výskyt HPV infekcie znížil až o 90 %.

Do roku 2019 bola zaočkovanosť slovenskej populácie veľmi nízka, zhruba na úrovni 3 % v skupine 12-ročných dievčat. Dôvodom bola s najväčšou pravdepodobnosťou vysoká cena očkovacích látok, pretože Slovenská republika patrila medzi posledné krajiny Európskej únie, ktoré neposkytovali plnú úhradu za vakcíny proti HPV. Od januára 2019 však vakcinácia proti HPV patrí aj u nás medzi odporúčané očkovania, ktoré sice nie je povinné, ale zdravotné poisťovne sa podieľajú na jej čiastočnom či plnom preplácaní pre určitú skupinu detí. Slovensko sa tak zaradilo medzi krajiny Európskej únie, ktoré deťom medzi 12. až 13.rokom života hradia vakcíny proti HPV z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Aké očkovacie vakcíny sú dostupné?

V súčasnosti sú známe vakcíny Cervarix proti dvom typom HPV,  Silgard proti štyrom typom HPV  a Gardasil 9 proti deviatim typom HPV.

Vo vakcíne Cervarix  sú obsiahnuté dva typy ľudského papilomavírusu (16 a 18). Tieto dva typy HPV zodpovedajú za približne 70 % prípadov rakoviny krčka maternice, 75-80 % prekanceróznych porúch konečníka a 70 % predrakovinových lézií vonkajších pohlavných orgánov a pošvy.

Vakcína Silgard obsahuje antigény proti sérotypom 16 a 18 (podobne ako vakcína Cervarix), no okrem nich aj proti sérotypom 6 a 11, ktoré sú najčastejšími vyvolávateľmi genitálnych bradavíc.

Vo vakcíne Gardasil 9 sú obsiahnuté viaceré typy HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Vakcína chráni pred najširším spektrom typov HPV, ktoré môžu byť príčinou vzniku genitálnych bradavíc a viacerých onkologických ochorení.

V tejto súvislosti chcem upozorniť, že slovenské zdravotné poisťovne poskytujú v rámci svojich benefitov rôzne vysoké príspevky na vakcíny aj v neskoršom veku ako medzi spomínaným 12. a 13. rokom.

Kam sa obrátiť

Vakcinácia proti HPV patrí u detí do 18 roku života do rúk pediatrov resp. gynekológov, po 18 roku života spadá vakcinácia do rúk urológa a gynekológa resp iného špecialistu. Radi vás privítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky.

SPRAVTE SI TEST ZDARMA

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že