Páni, získajte kontrolu nad svojím močovým mechúrom

Téma: Inkontinencia
Dátum: June 07, 2021

Páni, získajte kontrolu nad svojím močovým mechúrom | Urocentrum Poradňa

Inkontinencia, teda samovoľný únik moču, trápi ženy aj mužov. Pre mnohých je to nová informácia, pretože mediálne kampane rôznych spoločností ponúkajúcich produkty potrebné pri tomto zdravotnom probléme, sa zameriavajú predovšetkým na ženy. A to je škoda. Pretože mužov môžu úniky moču zbytočne zaskočiť. A to až do tej miery, že sa budú snažiť problém ignorovať a tým pádom ho aj zhoršovať. A pritom máme k dispozícii množstvo produktov, liekov a liečebných postupov, ktoré dokážu neporovnateľne skvalitniť život pacienta a zároveň inkontinenciu dá efektívne riešiť.

Teda páni, napriek tomu, že je vám to nepríjemné, je rozumné to riešiť. Ako urológ, andrológ a sexuológ s 25 ročnou praxou môžem povedať, že výskyt problémov s únikom moču u mužov je veľmi bežný. A trápi aj mladšie ročníky.

K bežným príčinám úniku moču patria:

  • zmeny veľkosti prostaty
  • oslabené svalstvo z dôvodu operácie prostaty
  • obezita, resp. tuk vyvíjajúci tlak na panvové svalstvo
  • infekt močových ciest
  • užívanie diuretických liekov
  • ďalšie pridružené diagnózy

AKO POSILŇOVAŤ SVALY PANVOVÉHO DNA

Začnime pravidelným pohlavným stykom. O tom, že orgazmom vlastne posilňujeme panvové dno, sme hovorili už v predchádzajúcom článku Orgazmus na lekársky predpis. Pravidelné posilňovanie svalov panvového dna má priaznivý vplyv na problémy s inkontinenciou. Pretože v momente orgazmu aktívne zapájame svaly, ktoré kontrolujú aj močový mechúr. Teda páni, ktorí si pravidelne doprajú orgazmus, majú vysokú pravdepodobnosť, že sa vyhnú problémom s inkontinenciou a ich orgazmy budú kvalitnejšie. A to už nehovorím o priaznivom vplyve na prostatu.

Existuje aj ďalší spôsob, ako postupne znovu získať kontrolu nad močovým mechúrom. Je ním cvičenie svalov panvového dna. Tak, ako sme si zvykli chodiť do fitness centier a posilňovať svaly činkami, môžeme denne cvičiť tie svalové partie, ktoré pomôžu zlepšiť ovládanie mechúra a zvládnuť problémy s únikom moču. Pred samotným cvičením je nutné identifikovať svaly, ktoré budeme sťahovať pri cvičení. Sú to presne tie svaly, ktoré sťahujete, ak chcete zadržať moč či plyny. Stiahnite tieto svaly akoby do seba a stiahnutie podržte 1 – 2 sekundy a uvoľnite na 10 sekúnd. Opakujte, pokiaľ môžete. Ak ste stiahli správne svaly, pocítite pod panvou pohyb svalstva smerom dohora. Ale pozor, nesťahuje žiadne iné svaly (brušné, sedacie, chrbtové a podobne). Rovnako tak ani nezadržiavajte dych. Všetko robte prirodzene. Ak by vás pri tom niekto videl, nesmie spozorovať, že vlastne cvičíte. Cviky samozrejme prevádzajte s prázdnym močovým mechúrom. Skvelé na tomto cviku je, že ho môžete precvičovať kdekoľvek. V práci, v aute, pri sledovaní televízie, v kine a pod.

Na trhu je množstvo pomôcok, ktoré môžete využiť pri precvičovaní svalov panvového dna. Ja však odporúčam začať okamžite, napríklad tým, že si sadnete na stoličku a medzi kolenami budete stískať menšiu loptu. Ak loptu nemáte, žiaden problém. Použite vlastnú päsť. Strčte ju medzi kolená a ich tlakom a následným uvoľnením sa päsť snažte akoby rozpučiť.

AKO OVLÁDNUŤ MOČOVÝ MECHÚR

Získať kontrolu nad svojím mechúrom si vyžaduje trpezlivý tréning. Ale ide to. Začnite tým, že si na toaletu položíte pero, papier a odmernú nádobu na moč. Následne si pravidelne budete zaznamenávať časy, kedy ste boli močiť a objem moču. Potom skúsite interval medzi močeniami predlžovať a nameraný objem moču zvyšovať. Priaznivé účinky majú aj vyššie spomínané cviky svalov panvového dna.

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že