Máte dostatok testosterónu? Otestuje sa hneď teraz! Zaberie vám to 5 minút.

Téma: Starnúci muž
Dátum: July 21, 2022

Máte dostatok testosterónu? Otestuje sa hneď teraz! Zaberie vám to 5 minút. | Urocentrum Poradňa

Testosterón je pre zdravie muža nesmierne dôležitý, a to počas celého jeho života. Jeho nízka hladina môže byť dôvodom mnohých ochorení. A pritom liečba nízkej hladiny mužského hormónu je nenáročná, pre pacienta nezaťažujúca a s takmer okamžitým účinkom.

Páni, máte dostatok tohto hormónu?

Pomalý pokles hladiny testosterónu sa nazýva andropauza, alebo syndróm starnúceho, či mrzutého muža. Avšak pozor, nielen vek vplýva na hladinu testosterónu v krvi. Aj dvadsať roční muži môžu trpieť jeho nedostatkom. Príčin môže byť viacero. Od chronických ochorení, cez nesprávnu životosprávu, užívanie anabolík, obezitu, až po dlhodobý stres.

Prečo muži potrebujú testosterón?

Testosterón je v živote muža dôležitý od jeho narodenia až po starobu. Je to hormón, ktorý robí „z chlapcov mužov“. Verejnosť si ho spája najmä so sexualitou, avšak tá nie je jedinou funkciou tohto hormónu. Americkí vedci skúmali mužov vo veku nad štyridsať rokov, ktorí vykazovali nízku hladinu testosterónu. Svojou rozsiahlou štúdiou potvrdili hypotézu, že muži s nízkou hladinou testosterónu umierajú skôr, než muži s normálnou hladinou tohto hormónu. Normálna hladina testosterónu je nutná pre správnu funkciu a rast svalovej hmoty, stav kostí a priamo zodpovedá aj za fyzickú výkonnosť muža. Jeho optimálne hodnoty sú dôležité aj pre kardiovaskulárne zdravie. Testosterón dokonca ovplyvňuje aj psychický stav. Jeho nedostatok môže viesť k psychickým problémom, vrátane vzniku úzkostí, depresívnych pocitov či všeobecne, k poruchám nálady. V neposlednom rade je testosterón priamo fyziologicky stimuluje sexuálny apetít, ovplyvňuje kvalitu erekcie aj sexuálny výkon. Nízka hladina tohto hormónu teda úzko súvisí s poklesom libida.

V akom veku začína u muža klesať hladina testosterónu?

Začiatok poklesu hladiny mužského pohlavného hormónu je individuálny. V zásade začína okolo tridsiatky. Zrýchľuje sa u mužov vo veku od päťdesiat rokov a odhaduje sa, že medzi šesťdesiat až osemdesiat ročnými mužmi má problém s andropauzou takmer 30%. Vo veku nad osemdesiat rokov trápia jednotlivé príznaky andropauzy takmer každého druhého muža. Na rozdiel od žien v menopauze, u ktorých k poklesu hormónov dochádza prakticky náhle, u mužov v andropauze klesá hladina testosterónu postupne.

Ako sa nízka hladina testosterónu diagnostikuje?

Samotnému stanoveniu diagnózy predchádza rozhovor s lekárom špecialistom. V tomto prípade urológom, resp. andrológom, ktorých je však na Slovensku málo. Andrológia je nadstavbový odbor urológie, zaoberajúci sa chorobami mužských reprodukčných orgánov, ich liečením a prevenciou. Po anamnéze prechádza lekár k vyšetreniu (genitálu, prostaty, pŕs atď.), aby vylúčil iné ochorenia. Následne sa prejde k hormonálnemu profilu pacienta. Diagnóza sa zisťuje jednoduchým krvným testom. Krv sa odoberá ráno, najlepšie do dvoch hodín po zobudení. Ráno je totiž koncentrácia testosterónu v krvi najvyššia.

Ako sa nízka hladina testosterónu lieči?

Ak sa u pacienta andropauza potvrdí, lekár stanoví vhodnú stratégiu liečby. Liečba nízkej hladiny mužského hormónu nie je pre pacienta zložitá, ani zaťažujúca. Na Slovensku sa nízka hladina testosterónu lieči injekčnou formou, kedy sa pacientovi podáva injekcia do svalu, a to v horizonte 6 až 12 týždňov, pričom sa hladiny hormónu neustále monitorujú. Liečba vo všeobecnosti zaberá rýchlo. Už pri prvej kontrole prichádzajú pacienti energickejší, lepšie naladení a s väčšou chuťou do života.

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že