5 znakov starnúceho muža a ako tomu zabrániť

Téma: Starnúci muž
Dátum: June 30, 2022

5 znakov starnúceho muža a ako tomu zabrániť | Urocentrum Poradňa

Starnutie je prirodzený proces, ktorému sa nevyhne nikto z nás. Je však rozdiel v tom, ako starneme. Asi každý by si prial starnúť pomaly. Udržať si duševnú sviežosť, pevné zdravie a mladistvý vzhľad čo najdlhšie. Čo sa s tým dá robiť?

Signály starnutia muža väčšinou zaregistruje partnerka ako prvá

Dnešní muži starnú čoraz pomalšie. Udržiavajú sa vo forme. Cvičia, jedia zdravšie, nezabúdajú sa zabávať. Ale neplatí to pre všetkých. Partnerka občas zaregistruje zmeny v správaní, ktoré môžu byť predzvesťou toho, že u jej muža nastáva nepríjemná fáza starnutia. Nepríjemná nielen preňho, ale aj pre jeho okolie. Prax ukazuje, že ženy najskôr zaregistrujú zmenu v správaní partnera. Muž napríklad kritizuje veci, ktoré ho predtým nedráždili, častejšie má mrzutú náladu, agresívnejšie prejavuje svoj názor, je vzťahovačný. Taktiež môže dôjsť k poklesu erekčnej pohotovosti. Teda erekcia je menej pevná, vydrží kratšie, vyvrcholenie prichádza neskôr, objem ejakulátu môže byť menší a precítenie orgazmu oslabené. Keď sa k tomu pridá nezáujem o intímny styk, väčšine žien hneď napadne nevera. Ale nemusí tomu tak byť. Muži, rovnako tak ako ženy, prechádzajú v istom veku zmenami fyzickej a psychickej stránky, ktoré sú vyvolané znižujúcou sa hladinou hormónov. U mužov je to úbytok testosterónu. Toto obdobie sa nazýva andropauza, alebo mužský prechod. Tiež sa používa aj skratka „PADAM“, ktorá v preklade znamená „čiastočný androgénny deficit u starnúcich mužov“.

Častými a najviac viditeľnými symptómami mužského starnutia sú:

  • mrzutosť, podráždenosť, hlučný prejav, prehnaná kritickosť
  • zanedbávanie starostlivosti o svoj zovňajšok (vrátane hygieny)
  • nezáujem o intímnosti s partnerkou
  • priberanie na váhe
  • časté nočné návštevy toalety

Príznakov je ďaleko viac. Napríklad nespavosť, strata životnej energie, návaly tepla, potenie, začervenanie v tvári atď. Každý muž je však iný, a aj symptómy môžu byť rôzne.

Nejde teda len o problémy v sexuálnej oblasti. Tie sú však najľahšie rozpoznateľné. Kvôli komplexnosti článku a prehľadu čitateľa treba upozorniť, že v dôsledku zmien hormonálnych hladín dochádza aj k postupným zmenám týkajúcich sa úbytku kostnej hmoty, vyššiemu riziku zlomenín, k priberaniu a s tým spojeným ochoreniam srdcovo-cievneho aparátu a v neposlednom rade aj k psychickým problémom.

Stanovenie diagnózy a liečba

Ako urológ, andrológ a sexuológ mám tú výhodu, že sa na uvedené problémy muža/pacienta, môžem pozrieť komplexne. Diagnóza sa stanovuje jednoducho. Pomocou laboratórneho vyšetrenia hladiny testosterónu z odobratej krvi pacienta. Po zistení podrobnej anamnézy sa stanoví stratégia liečby. Jednou z liečebných metód je tzv. hormonálna substitučná terapia. Laicky povedané, chýbajúci hormón doplníme liekmi. Pacienti subjektívne pociťujú zlepšenie stavu už po niekoľkých týždňoch liečby.

Ako eliminovať symptómy starnúceho muža?

Čo sa prevencie týka, mužom odporúčam pozitívne zmeny v životnom štýle, obmedzenie alkoholu, stop fajčeniu, viac vhodného pohybu, zníženie nadváhy. A samozrejme, nevyhýbať sa intímnemu kontaktu. Ak totiž nepoužívame ktorýkoľvek orgán v tele, začne ochabovať. A to sa týka aj penisu. Penis potrebuje istú mieru cviku, aby sa udržal vo forme.

Obraciam sa však aj na ženy/partnerky. Dámy, pre „pokoj v dome“ je aj vo vašom záujme čo najviac eliminovať symptómy starnúceho muža. Jednoducho a priamo povedané, mali by ste sa o nich starať. Možno aj viac, ako kedykoľvek predtým. Ako hovoria českí kolegovia, výskumy hovoria jasne – mužov neprekrmovať, pravidelne holiť, strihať, vodiť na preventívne prehliadky, teda s láskou ich vizuálne, psychicky i telesne stimulovať. 1

Taktiež preventívne prehliadky spomínam zámerne. Ak si chcete svojho partnera užiť čo najdlhšie, návšteva lekára je vo vyššom veku nutnosť. „Včasné odhalenie zdravotného problému a následná liečba môžu pomôcť zachrániť ročne až 11 tisíc ľudí, ktorí žijú na Slovensku umierajú na odvrátiteľné úmrtia. Prevencia pritom zachytí až 10 percent onkologických ochorení v rannom štádiu, ktoré síce vyžadujú liečbu, ale po jej absolvovaní sa pacient môže vrátiť do plnohodnotného života.“ 2

Tak mužova kapacita pre intímne aktivity a duševnú sviežosť často prekročí aj vek osemdesiat rokov.


1 Lukeš M. a kol.: Genitál pro muže kapitál, Nová tiskárna Pelhřimov spol. s.r.o., 2020, 162 s., ISBN 978-80-7415-213-9
2 Preventivní prohlídky zachraňují životy, jsou zdarma, ale lidé je ignorují. Zkušenosti ze Slovenska – Zdravotnický deník (zdravotnickydenik.cz)

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že