5 mýtov o HPV

Téma: HPV
Dátum: September 14, 2020

5 mýtov o HPV | Urocentrum Poradňa

SPRAVTE SI TEST ZDARMA

Téme ľudského papilomavírusu, čiže HPV, sa konečne venuje väčšia mediálna pozornosť. V súčasnosti dokonca prebieha masívna kampaň, ktorej cieľom je zvýšiť informovanosť verejnosti. O to viac ma mrzí, že v súvislosti s HPV sú v mnohých tematických článkoch a videách komunikované hlavne tri pojmy: „pohlavný styk“, „mladé dievčatá“, „rakovina krčka maternice“. To môže viesť k skresľujúcim, až mylným názorom. Aj preto som vytiahol 5 najväčších mýtov spájajúcich sa s témou HPV.

Mýtus číslo 1: HPV sa týka iba žien

Nepravda. HPV vírus sa týka tak žien, ako aj mužov. Muži sa infekciou HPV môžu nakaziť a stať sa jej prenášačmi na ďalšieho partnera/partnerku. Chybou je, že HPV vírus sa najčastejšie spája najmä s rakovinou krčka maternice. Aj osveta je v tejto oblasti zameraná prioritne na ženy. Preto možno dochádza k chybnému úsudku, že ohrozuje len ženy. Pravdou však je, že konkrétne typy HPV vírusov môžu spôsobiť prednádorové a následne nádorové zmeny penisu, anusu, ústnej dutiny, oblasti hlavy, krku. Okrem karcinómov môžu spôsobiť ochorenia slizníc a kože vo forme genitálnych bradavíc. Muž by mal navštíviť urológa, ak si všimne zmeny na pohlavných orgánoch, alebo na ich funkcii. Výhodou je, že mužské orgány vidno, aj ich nefunkčnosť sa dá rozpoznať pomerne rýchlo. Dobrou správou je, že vakcináciu proti HPV je možné aplikovať dievčatám aj chlapcom, respektíve ženám aj mužom.

Mýtus číslo 2: Pred vírusom HPV chráni kondóm

Pozor, pred nákazou vírusom HPV kondóm nemusí ochrániť. Poskytuje iba čiastočnú ochranu pred nakazením, pretože nedokáže pokryť celú plochu genitálií. V literatúre sa popisuje až 13%né riziko zlyhania kondómu. Navyše nesmieme zabúdať, že počas sexuálnej predohry sú zapájané aj iné časti tela bez kondómu.

Mýtus číslo 3: Očkovanie nemá zmysel po pohlavnom styku

Nepravda. Na jednej strane odborníci radia očkovať vo veku, kedy jedinec ešte nie je sexuálne aktívny, pričom sexuálnou aktivitou sa myslí nielen vaginálny, ale aj análny a orálny styk. Je to aj z toho dôvodu, že imunitný systém v tomto mladom veku dokáže po aplikácii vakcíny vyprodukovať najvyššie hodnoty protilátok, ktoré majú za úlohu očkovaného jedinca chrániť pred HPV infekciou v čase, keď sa už stane sexuálne aktívnym. No vakcinácia má význam aj po tom. Má význam dokonca aj vtedy, ak už človek HPV vírus má. V takomto prípade slúži očkovanie ako prevencia pred novou nákazou iným typom HPV vírusu. Horná veková hranica nie je definovaná.

Mýtus číslo 4: Pokiaľ nemám genitálne bradavice, nemám HPV

Nepravda. Genitálne bradavice sú „len“ jedným z prejavov infekcie konkrétnym typom HPV. Dôležité je upozorniť, že infekcia sa spočiatku nemusí nijako prejaviť. Vývoj, od infikovania k nádoru, môže trvať aj niekoľko rokov. No infikovaný je už prenášačom vírusu. Aj preto sa vírus HPV rýchlo šíri. V súčasnosti je HPV najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou.

Mýtus číslo 5: Po očkovaní nie je nutná ďalšia prevencia.

Chyba. HPV je síce jediným onkogénnym vírusom, proti ktorému existuje prevencia vo forme očkovacej látky. Avšak neexistuje žiadne očkovanie, ktoré by zabezpečilo, že rakovinu nikdy nedostaneme. Očkovaním sa výrazne znižuje riziko viacerých druhov rakoviny súvisiacich s HPV vírusmi a vo výraznej miere pomáha chrániť pred rozvinutím ochorenia, ako aj pred novými typmi vírusov. Okrem očkovania sú preto potrebné pravidelné preventívne prehliadky u špecialistu.

Kam sa obrátiť

Vakcinácia proti HPV patrí u detí do 18 roku života do rúk pediatrov resp. gynekológov, po 18 roku života spadá vakcinácia do rúk urológa a gynekológa resp iného špecialistu. Radi vás privítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky.

SPRAVTE SI TEST ZDARMA

ZVERTE SA DO RÚK ODBORNÍKOM

Ak máte otázky, obavy, alebo si chcete rezervovať termín na vyšetrenie, kontaktujte nás mailom na info@urocentrum.sk alebo telefonicky, na čísle 0904 890 601. Radi vás uvítame v našej ambulancii Urocentrum - Bratislava, s.r.o., Vajnorská 40, 832 63 Bratislava, kde pohodlne zaparkujete priamo pred budovou polikliniky. Pacientov objednávame na presný čas, pričom sms a telefonické predvolávanie na vyšetrenie je samozrejmosťou.

NEMAJTE OBAVY, ZAČNIME VECI RIEŠIŤ.

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

MUDr. Jozef Dubravický, MPH

Urológ, andrológ, sexuológ a transplantačný urológ MUDr. Jozef Dubravický, MPH študoval medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Doplnkové štúdiá v obore absolvoval v Belgicku, Taliansku, Nemecku, Anglicku, Čechách, Argentíne a v Číne. Od roku 1996 vykonáva aktívnu prax a vyučuje študentov v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, na Urologickej klinike s centrom pre transplantácie obličiek. Má atestácie z urológie, andrológie, onkologickej urológie a intervenčnej ultrasonografie. Špecializuje sa na otvorené, ale najmä endoskopické a laparoskopické urologické, transplantačné a andrologické operácie. Pravidelne publikuje v domácich aj zahraničných odborných médiách a prednáša doma i v zahraničí na odborných seminároch a konferenciách. Vedie vlastnú rodinnú urologickú ambulanciu, Urocentrum - Bratislava, s.r.o.

Vedeli ste, že